cynamon

C

ynamon zdobył uznanie już w czasach starożytnych za swoje kulinarne, lecznicze i naturalne właściwości konserwujące.

Starożytni Egipcjanie korzystali z cynamonu do procesu mumifikacji. Cynamon stał się tak cenny, że w pierwszym wieku naszej ery Europejczycy płacili za te przyprawę 15 razy więcej niż za srebro. Cynamon to tak naprawdę wysuszona kora z cynamonowca.

Cynamon zawiera różne aktywne składniki, w tym aldehyd cynamonowy, octan cynamonowy i alkohol cynamonowy, które odpowiadają za liczne korzyści terapeutyczne tej przyprawy.

Przyprawa ta wzmaga antyoksydacyjne mechanizmy obronne. Udowodniono również, że potrafi niszczyć bakterie E. coli i wiele innych mikrobów. Zawarte w cynamonie związki przeciwzapalne zmniejszają ból, sztywności mięśni i stawów powstałe na skutek zapalenia stawów.

Badania dowodzą, że cynamon poprawia funkcjonowanie mózgu. Pomaga on również zapobiegać infekcjom dróg moczowych, próchnicy zębów i choroby dziąseł, a także reguluje poziom cukru we krwi. Warto więc dodawać cynamon nie tylko do ciast i kaw, ale do wielu innych dań.