Zaparcia

Z

aparcie to stan, w którym kał jest tak suchy i zbity w jelicie grubym, że nie pozwala na regularne i kompletne wypróżnienia. Są one zwykle bardzo męczące, powodują uczucie pełności lub wzdęcia. Wypróżnienia powinny być tak częste, co ilość zjadanych posiłków. Jeśli zatem jesz trzy większe posiłki dziennie, tyle razy powinieneś kierować się do toalety. Gdy jednak oddajesz kał parę razy w tygodniu lub rzadziej, koniecznie powinieneś coś z tym zrobić.

Choroba czy Objaw?

Zaparcie nie jest chorobą – jest to objaw złego stanu zdrowia. Większość ludzi, szczególnie tych, którzy mieszkają w mieście cierpi na zaparcia. Co wynika z szybkiego trybu życia, jedzenia przetworzonej żywności, pozbawionej błonnika, a także z braku źródła świeżej żywności.

Nieleczone zaparcia mogą prowadzić do innych, bardziej poważnych problemów zdrowotnych. Nasze jelita są jak system kanalizacyjny. Wyobraź sobie, że rura kanalizacyjna jest zatkana. Gdy coś do niej wlejesz, zacznie pękać, odpady zaleją cała podłogę w toalecie i wkrótce cały dom prześmierdnie a Ty będziesz żyć w bardzo niezdrowym środowisku.

Podobnie wygląda sytuacja z Twoim organizmem. Zatkane jelita zaczną gnić w środku i staną się toksyczna wylęgarnią miliardów pasożytów i bakterii, które zwiększą ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym raka jelita grubego.

sciagnij ebooka teraz

Objawy zaparcia

Typowy objaw zaparcia został opisany powyżej. Istnieją również inne symptomy, które wynikają z tej dolegliwości, tworząc mnóstwo innych problemów, takich jak bóle stawów, alergie, bóle pleców, nieświeży oddech, swędzenie ciała lub problemy skórne, otyłość, uporczywe bóle głowy, zespół jelita drażliwego, nadwaga, zły stan skóry, słaba pamięć i nadmierny śluz (przekrwienie błony śluzowej nosa i gardła).

Ciągłe zaparcia mogą negatywnie oddziaływać nawet na system odpornościowy. Osoby cierpiące na zaparcia są często podatne na przeziębienia, łatwo „łapią” grypę i inne infekcje wirusowe. A kiedy zachorują, dojście do zdrowia zajmuje im znacznie więcej czasu niż innym.

W cięższych przypadkach – a często tak się dzieje, gdy nie zmieni się stylu życia i diety – zaparcia mogą wywołać, tzw. „zespołu nieszczelnego jelita.” Jest to zaburzenie, w którym nagromadzone odpady z  układu pokarmowego zostają wchłonięte z okrężnicy i trafiają do krwiobiegu. Toksyny te mogą spowodować uszkodzenie wątroby, płuc i nerek. Osoba z tą dolegliwością może odczuwać zmęczenie, osłabienie i spadek odporności.

Przyczyny zaparć

Główną przyczyną powstawania zaparć jest picie niewystarczającej ilości wody lub nieodpowiednia dieta o niskiej zawartości błonnika lub spożywanie zbyt wielu tłuszczy, węglowodanów i przetworzonej żywności.

Zaparcia mogą się także pojawiać w wyniku stanów chorobowych, takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), zapalenie uchyłków, lub pod wpływem odwodnienia, a także innych problemów zdrowotnych, takich jak anemia, wzdęcia, kolka jelitowa, depresja, bezsenność.

sciagnij ebooka teraz

Stosowanie środków przeczyszczających może zapewnić tymczasową ulgę, ale ich nadużywanie doprowadza do przewlekłych zaparć, ponieważ układ trawienny staje się zależny i przestaje działać w  naturalny sposób.

Świeże soki pomagają na zaparcia

Picie świeżo wyciskanych soków z odpowiednich warzyw i owoców wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Częste picie soków pomaga również regulować ruchy jelit.

Do soków najlepiej dodawać tylko zielone jabłka, gdyż tylko te rodzaje posiadają enzymy, które pomagają w trawieniu. Szpinak działa oczyszczająco i regenerująco na jelita, co czyni go doskonałym pokarmem dla osób cierpiących na zaparcia. Sok z arbuza działa alkalizująco i pomaga neutralizować toksyczne, kwaśne środowisko w jelicie grubym, a także skutecznie wspomaga usuwać złogi kału.

Słodkie ziemniaki wspomagają namnażanie pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Co więcej zawierają dwa razy więcej błonnika niż regularne ziemniaki.

Równie skuteczny jest smoczy owoc (pitaja), który posiada mnóstwo antyoksydantów i błonnika.

Jeśli chcesz uniknąć zaparć sięgnij również po: selera, kiwi, papaję, buraki, koper włoski, trawę pszeniczną, marchew.

Skorzystaj z poniższych przepisów na soki aby zadbać o zdrowie układu pokarmowego, usprawnić trawienie pokarmów i całkowicie pozbyć się zaparć.

Przepisy na Soki:

[sociallocker]

Przepis na sok nr 1

Składniki:

1 duża pitaja (smoczy owoc)

2 zielone jabłka

4 mandarynki

Sposób wykonania:

Umyj dokładnie wszystkie składniki. Obierz smoczy owoc, mandarynki. Wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej.

Przepis na sok nr 2

Składniki:

3 małe buraki

2 zielone jabłka

Połowa małego ananasa

Mały kawałek imbiru

Sposób wykonania:

Umyj produkty. Obierz ananasa, buraki i imbir. Następnie wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej.

Przepis na sok nr 3

Składniki:

2 marchewki

1 bulwa kopru włoskiego

2 zielone jabłka

¼ cytryny

1 łodyga selera

Sposób wykonania:

Umyj dokładnie wszystkie składniki. Obierz cytrynę i koper. Wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej.

Przepis na sok nr 4

Składniki:

2 słodkie ziemniaki (bataty)

½ arbuza

1 limonka

3 owoce kiwi

Sposób wykonania:

Umyj składniki. Obierz bataty, arbuz, limonkę i kiwi. Wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej.

Przepis na sok nr 5

Składniki:

2 ogórki

1 papaja

Garść trawy pszenicznej

2 łodygi selera

3 owoce kiwi

Sposób wykonania:

Umyj składniki. Obierz ogórki, papaję, kiwi.Następnie wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej.

[/sociallocker]

sciagnij ebooka teraz