Winogrono jasne

sok z winogrona jasne opcjonalne

Winogrona są uprawiane od ponad 9 tysięcy lat. Najstarsze, pochodzące z epoki brązu, ślady nasion tej rośliny znaleziono w Izraelu. Z Bliskiego Wschodu winogrona przywędrowały do Europy zaadaptowane przez Starożytnych Greków i Rzymian. Wkrótce wino wytwarzane z tych roślin rozpowszechniło się na całym kontynencie. W Polsce winorośle uprawiono jeszcze przed koronacją Bolesława Chrobrego.

sciagnij ebooka terazWinogrona białe i czerwone, pochodzą z tej samej rodziny Vitaceae i rodzaju Vitis. Obejmuje on około 60 różnych gatunków, z których każdy ma kilka tysięcy odmian. W samych Włoszech można doliczyć się ich około 1000. Winogrona służące do jedzenia są zazwyczaj większe, mają cieńsze skórki i mniejsze pestki. Winogrona służące do wytwarzania win zwykle są mniejsze, mają grubsze skóry zapewniające lepszy aromat napojowi, na który się składają. Winogrona występują w wielu kolorach. Nie tylko popularnym czerwonym i białym (zielonkawym de facto). Mogą być bursztynowe, niebieskie i czarne, szkarłatne, różowe czy fioletowe.

Jasne winogrona zawierają praktycznie wyłącznie węglowodany, w zasadzie składają się z cukrów prostych, podobnie jak większość innych owoców. Są bogate w witaminy z grupy B, C, A, pektyny, garbniki, karoteny, potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, cynk, miedź, bor, chrom, sód, mangan, jod i żelazo. Już od czasów Hipokratesa przy ich użyciu leczono różne przypadłości. Należą do nich:

Astma – winogrona działają antyhistaminowo i odprężająco. Po za tym zawierają dużo wody, co usprawnia nawilżenie płuc i zmniejsza ryzyko wystąpienia ataków tej choroby;

Osteoporoza – winogrona to wspaniałe źródła mikroelementów, do których należą, wcześniej wspomniane: miedź, żelazo i mangan. Odgrywają one ważną rolę w odbudowie kości. Ich spożywanie działa prewencyjnie i leczniczo, w razie wystąpienia zmian zwyrodnieniowych. Mangan wspiera przetwarzanie białek i kolagenu oraz wspiera działanie układu nerwowego;

Choroby serca – spożywanie winogron zwiększa poziom obecności tlenku azotu we krwi, co przeciwdziała zakrzepicy i obniża ryzyko wystąpienia zawału serca. Ponadto jasne winogrona posiadają wiele antyoksydantów, które blokują szkodliwy wpływ wolnych rodników na naczynia krwionośne. Przeciwdziała to chorobom wieńcowym;

Migrena – sok z dojrzałych jasnych winogron to świetny domowy specyfik leczenia tej wyjątkowo niekomfortowej dolegliwości. Należy go wypić na rano na czczo. Czerwone wino może być jednym z czynników wyzwalających migrenę, więc jeśli jesteś na nią podatny/a nie pij tego alkoholu. Natomiast ekstrakt z owoców, lub pestek jasnych winogron jest świetnym rozwiązaniem tego problemu. Musisz jednak przeanalizować najpierw czy na ból głowy nie wpływają takie czynniki, jak: brak równowagi chemicznej, brak snu, zmiany pogody, lub braki żywieniowe.

Zaparcia – jasne winogrona klasyfikuje się jako środek przeczyszczający ponieważ zawierają cukier, celulozę i kwasy organiczne. Ponadto doprowadzają do ujędrnienia mięśni jelit i żołądka. Mają dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, co ułatwia wypróżnianie. Z tego powodu w razie kłopotów z biegunką nie powinno się jeść jasnych winogron – efekt może się spotęgować. Błonnik nierozpuszczalny nie wchłania wody, w przeciwieństwie od błonnika rozpuszczalnego, którego w winogronach nie ma zbyt wiele; [sociallocker]

Niestrawność – jasne winogrona odgrywają ważną rolę w leczeniu tej dolegliwości. Leczą podrażnienie żołądka i zgagę. Wspomagają trawienie;

Zmęczenie – światło i sok z jasnych winogron uzupełniają zawartość żelaza w organizmie, co zapobiega odczuwaniu zmęczenia. Prawidłowy poziom tego mikroelementu we krwi przeciwdziała anemii i wspomaga wchłanianie innych substancji odżywczych. Brak żelaza powoduje spowolnienie zarówno organizmu jak i umysłu. Czerwone wino, czy czerwone winogrona nie są dobrym naturalnym suplementem żelaza, wręcz mogą zmniejszyć jego poziom. [/sociallocker]

Podsumowując, winogrona odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu rozmaitym schorzeniom. Suszone winogrona są również bardzo pożywne i zdrowe. Mogą pomóc w leczeniu wielu schorzeń, w tym zaparć, kwasicy, niedokrwistości, gorączki i zaburzeń seksualnychsciagnij ebooka teraz