imbir opcjonalne

W

łaściwości lecznicze imbiru są znane i praktykowane od co najmniej 2000 lat w wielu kulturach na całym świecie. Choć pochodzi z Azji, imbir uzyskał uznanie w Indiach, na Bliskim Wschodzie, Afryce, na Karaibach, a także w Polsce i wielu innych regionach.

Najczęściej wykorzystywaną częścią imbiru jest kłącze, łodyga, która wygląda jak korzeń i rośnie pod ziemią. Jest ono bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym gingeroli, szogaoli.

Imbir posiada szerokie spektrum właściwości – działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, antyoksydacyjne, przeciwzapalnie i przeciwpasożytniczo.

Jest on również doskonałym środkiem przeciwbólowym. Badania wykazały, że olejek imbirowy pomógł zmniejszyć ból kolana u osób cierpiących na choroby zwyrodnieniowe stawów.

Badania z 2013 roku wykazały również, że kobiety, które uprawiają sport zawodowo i codziennie spożywają trzy gramy imbiru lub cynamonu ( mniej niż jedna łyżeczka) odczuwają zmniejszenie bólu mięśni. Imbir jest także równie skuteczny co ibuprofen w łagodzeniu bólu miesiączkowego oraz migrenowych bólów głowy.