Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

P

 estycydy bardzo szkodzą zdrowiu. Udowodniono, że te chemiczne związki, które znajdują się na niemal wszystkich owocach i warzywach mogą powodować raka, uszkodzenia układu nerwowego i rozrodczego, wady wrodzone i poważne zaburzenia układu odpornościowego.

Eksperci sugerują, by przerzucić się na żywność ekologiczną, która niestety jest dużo droższa. Można jednak podjąć pewne kroki w celu zminimalizowania jakiegokolwiek uszczerbku na zdrowiu. Oto trzy proste sposoby na usunięcie pestycydów z warzyw i owoców:

Dokładnie je wypłucz

Według danych Centrum Nauki i Środowiska (CSE) przemycie produktów 2% roztworem słonej wody usuwa pozostałości pestycydów, które zwykle pojawiają się na powierzchni warzyw i owoców. Blisko 75 do 80 procent tych związków zmywa się przez przemywanie żywności zimną wodą. Ponadto powinno się zwracać szczególną uwagę na produkty, które w swoich „szczelinach” mogą przemycać więcej pestycydów, są to w szczególnych: winogrona, jabłka, śliwki, gujawa, mango, brzoskwinie i gruszki oraz warzywa, takie jak pomidory, bakłażan i okra.

sklep sokomedica

Przemyj wodą z octem

Wykonaj roztwór składający się w 10 procentach z octu i 90 procentach z wody. Wrzuć produkty i wymieszaj, po czym dokładnie wypłucz. Należy uważać podczas mycia owoców, takich jak jagody oraz innych produktów o cienkiej skórce, gdyż roztwór ten może uszkodzić ich porowatą powierzchnię.

Umyj w ciepłej wodzie i obierz

Przemyj swoje produkty strumieniem ciepłej wody – to powinno usunąć wszelkie pozostałości pestycydów. Możesz również obrać warzywa lub owoce przed ich podaniem lub zjedzeniem. To bardzo skuteczny sposób, zwłaszcza gdy produkt ten posiada dużo szczelin i bruzd. Zaleca się również by w trakcie gotowania kurczaka lub mięsa, odciąć nadmiar tłuszczu i skóry, gdyż w tych miejscach wchłaniają się niechciane pozostałości pestycydów.