sok z pokrzywy

S

ok z pokrzyw. Już starożytni Grecy wykorzystywali lecznicze właściwości pokrzyw. Roślinę tą dodaje się do różnych dań, min. zup, sałatek, soków oraz herbat. Liście stanowią główny składnik soków, ale używa się również łodygi i korzeni.

Właściwości zdrowotne soku z pokrzyw

Pokrzywy zawierają białko, beta-karoten, ksantofile, witaminy B, C, E, K, flawonoidy, wapń, chrom, żelazo, krzemionkę, kwas mrówkowy (który powoduje parzenie), betainę, taninę,  krzem, chlorofil, albuminoidy, aglutyninę, aminy (histaminę, acetylocholinę, serotoninę, hydroksykumaryny, saponiny (ligniny i sitosterol), glikozydy i taniny.

Badania przeprowadzone przez University of Maryland dowiodły, że sok z pokrzyw pomaga zmniejszyć bóle mięśni i stawów. Każdy wie, że dotykanie liści tych roślin sprawia ból i pieczenie. Wykazano jednak, że zaaplikowane na miejsce, które boli, mogą zmniejszać ból. Sok pokrzywowy sprawdza się również w leczeniu wyprysków, zapalenia stawów, dny moczanowej i anemii, jak również zapalenia ścięgien i łagodzenia obrzęku po ukąszeniach owadów. Sok z pokrzyw wykazuje również działanie moczopędne.

Jak zrobić sok z pokrzyw?

Aby wykonać sok z pokrzyw trzeba najpierw pozbyć się parzydełek . Jest to dość proste, ale jeśli nie zrobisz tego prawidłowo, to płyn będzie parzył w gardło. 

Po pierwsze wybieraj tylko młode liście. Należy unikać zbierania liści, gdy roślina zakwitła. Starsze liście mogą być bardzo gorzkie, co może prowadzić do podrażnienia nerek lub pęcherza moczowego. Zbieraj tylko te liście, które znajdują się około 10 cm od czubka rośliny, nigdy od dołu.

Po drugie zawsze noś rękawice ochronne. Zarówno przy zbieraniu, jak i przygotowywaniu pokrzyw.

Po trzecie, aby zniszczyć i dezaktywować włoski parzydełkowe na pokrzywach,  musisz sparzyć lub namoczyć je w wodzie. Z reguły moczy się je we wrzącej wodzie przez co najmniej 5 minut lub  namacza przez całą noc.

Sok można wykonać z samych liści lub z liści wraz z łodygą (którą również należy przygotować według powyższego przepisu) lub rozcieńczyć powstały sok wodą, gdyż roślina ta posiada intensywny smak. Wystarczy połączyć 2 szklanki liści pokrzywy z 1 szklanką wody. Uzyskany napój będzie miał ciemno zielony kolor oraz mnóstwo składników odżywczych.