bole migrenowe

M

igrena to więcej niż ból głowy. Charakteryzuje ją intensywny, pulsujący ból zlokalizowany w konkretnym obszarze głowy. Zwykle towarzyszą jej nudności a nawet wymioty oraz skrajna wrażliwość na światło i dźwięk.

Ataki migreny mogą powodować olbrzymi ból na wiele godzin, w niektórych przypadkach na kilka dni, który sprawia, że marzymy jedynie o cichym, ciemnym, odosobnionym miejscu.

Gdy uderza, jedynym rozwiązaniem są leki. Dlatego należy szukać innych sposobów, które pomogą uniknąć przyszłych napadów bólu.

Fazy migreny

Dolegliwość ta posiada kilka etapów, które można podzielić na cztery fazy.
1. Faza zwiastunów. Są to objawy, które można zauważyć na kilka godzin, dni przed wystąpieniem migreny. Zaliczamy do nich: rozdrażnienie, zmęczenie, zmienność nastrojów lub problemy z koncentracją.
2. Faza aury. Zazwyczaj poprzedza ona migrenę. Podczas tego etapu, dana osoba może widzieć przed oczami jasne, białe plamy, błyskające światła, kolorowe zygzaki. Pojawia się również mrowienie lub drętwienie palców jednej ręki, które rozchodzi się na ramię aż do głowy lub języka.
3. Faza bólu głowy. Jest to najbardziej bolesny moment migreny.[sociallocker] 4. Faza ponapadowa. Moment, gdy ból słabnie i objawy ustępują, po którym można odczuwać rozdrażnienie i zmęczenie.

sciagnij ebooka teraz

Przyczyny migreny

Uważa się, że migrena jest chorobą dziedziczną. Jednak istnieją czynniki, które sprzyjają pojawieniu się tego schorzenia, takie jak siedzący tryb życia, stres, zmiany hormonalne. Dużą rolę odgrywa również dieta, w tym stosowanie głodówek, odstawienie kofeiny, używki oraz różne produkty żywnościowe, jak fermentowane, marynowane lub przetworzone pokarmy z MSG (glutaminianem sodu), czerwone wino lub suszone owoce z siarczynami, pokarmy zawierające azotany, takie jak boczek, salami, hot dogi, a także owoce cytrusowe, banany, awokado, figi oraz sztuczne środki słodzące, środki smakowe i inne sztucznie dodawane składniki.

Naturalne produkty, które zapobiegają lub zmniejszają ból migrenowy

Wykazano, że wysokie dawki magnezu zapobiegają migrenom, co sugeruje, że osoby, które cierpią na regularnie migreny powinny zwiększać dzienne spożycie magnezu. Pierwiastek ten znajduje się w warzywach o ciemnozielonych liściach, takich jak szpinak, boćwina, jarmuż.

Innym składnikiem odżywczym, który może pomóc jest sód. Może wiesz, że jeśli doskwierają Ci migreny, to sól kuchenna (chlorek sodu) może potęgować tę dolegliwość. To nie o tej substancji mowa, gdyż sól kuchenna składa się z nierozpuszczalnych związków nieorganicznych, a jej nadmierne spożywanie prowadzi do licznych problemów zdrowotnych.

Sód, który znajdziemy w niektórych warzywach jest organiczny i stanowi istotny składnik odżywczy, który odgrywa istotną rolę w nawadnianiu organizmu. Wiele badań dowiodło, że sód szybko łagodzi ból migrenowy. Pierwiastek ten znajdziemy, min. w marchwi i selerze.

Korzeń imbiru może być również korzystny w zapobieganiu i łagodzeniu migreny. Imbir blokuje bowiem działania prostaglandyn w mózgu, które także odpowiadają za ból migrenowy, zawiera on także silnie substancje przeciwbólowe.

Przepisy na soki łagodzące bóle migrenowe

Sok nr 1

Składniki:

6 marchewek

5 duże liście jarmużu

4 łodygi selera

1,5 centymetrowy kawałek imbiru

Sposób wykonania:

Umyj produkty. Obierz seler i imbir. Następnie zmiksuj wszystkie składniki w sokowirówce. Sięgaj po ten przepis w celu złagodzenia bólu, gdy tylko poczujesz pierwsze symptomy bólu.

Sok nr 2

Składniki:

4 łodygi selera

1 jabłko

1,5 centymetrowy kawałek imbiru

Sposób wykonania:

Umyj składniki. Obierz seler i imbir. Zmiksuj wszystko w sokowirówce. Pij ten sok codziennie aby zapobiec migrenom w przyszłości.

[/sociallocker]

sciagnij ebooka teraz