Alergia pokarmowa

A

lergia pokarmowa bazuje na reakcji układu odpornościowego na substancje, które są normalnie nieszkodliwe dla ludzi. Zadaniem układu odpornościowego jest obrona naszego organizmu przed antygenami. Jednakże u niektórych osób system immunologiczny jest uwrażliwiony na pewne alergeny, niezależnie od sposobu, w jaki dostają się do organizmu, co powoduje reakcję alergiczną. Można naturalnie złagodzić objawy alergii pokarmowej, spożywając odtruwające i oczyszczające, zdrowe soki, które są pełne antyoksydantów.
Niektóre osoby są uczulone tylko na jeden rodzaj pokarmu, inne na kilka. Kiedy organizm po raz pierwszy „spotyka” dany alergen, układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, tzw. immunoglobuliny E (IgE), które wiążą się z bazofilami (rodzajem białych krwinek) oraz z komórkami tucznymi. Ten pierwszy kontakt może uczulić tę osobę na ten alergen, nie powodując żadnych objawów. Jednak już kolejnym razem komórki z IgE zaczynają uwalniać substancje (takie jak histamina i prostaglandyny), które odpowiadają za różne reakcje alergiczne.

Objawy reakcji pokarmowych

Lista alergenów i symptomów jest bardzo długa. Objawy alergii pokarmowych mogą mieć łagodny lub ciężki przebieg. Większość z nich jednak nie zagraża naszemu życiu. Mogą objawiać się w postaci obrzęku, stanu zapalnego, wysypki skórnej, pokrzywki, kataru, kichania, świądu, przekrwienia lub łzawienia oczu.

Zaczerwienienie może pojawić się, np. w wyniku spożycia niektórych leków na niewielkich obszarach skóry  (pokrzywka) lub na większych obszarach pod skórą, obrzęk naczynioruchowy. Obrzęk ten powstaje przez płyny wyciekające z naczyń krwionośnych i może pojawiać się w różnych miejscach na ciele, co może być niebezpieczne.

Alergie mogą również powodować astmę, katar sienny, świszczący oddech, biegunkę, niepokój, nadpobudliwość, bezsenność, drażliwość, bóle stawów, bóle głowy i wiele innych objawów.

[sociallocker]

sciagnij ebooka teraz

Przyczyna rekcji pokarmowych

Istnieje wiele powodów rozwoju alergii pokarmowej. Często jednak przyczyna leży w zaburzonym funkcjonowaniu okrężnicy. Przewlekłe zaparcia lub zły stan zdrowia okrężnicy powoduje stan zwany „zespołem nieszczelnego jelita.” Kiedy dochodzi do zaburzenia trawienia pokarmów, zgromadzone, stare złogi kału pozostają w przewodzie pokarmowym, po czym przedostają się na zewnątrz przez błonę śluzową. To z kolei powoduje zanieczyszczenie układu krwionośnego oraz, w miarę upływu czasu, pogorszenie filtracji wątroby. Gdy krew jest skażona, organizm zaczyna szukać innych sposobów wyeliminowania szkodliwych substancji z krwiobiegu. Gdy to nastąpi, pojawia się nietolerancja pokarmowa, która powoduje alergię.

Istnieją osoby, które uczula prawie wszystko. Do alergenów należą, min: kurz, pyłki, sierść zwierząt domowych, chemikalia i lateksu. Wśród pokarmów, które mogą powodować reakcje alergiczne, można wyróżnić aspartam (sztuczny słodzik), glutaminian sodu (MSG), napoje alkoholowe, pyłek pszczeli, czekoladę, orzechy, nabiał, pszenicę, owoce morza, a nawet niektóre rodzaje owoców i warzyw.

Co robić, gdy alergia się pojawi?

W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej, najlepiej unikać pokarmów, które ją wywołują. Można również zadbać o zdrowie okrężnicy, poprzez jej oczyszczanie za pomocą wody i świeżych soków. Należy również stopniowo zmniejszyć spożycie białek zwierzęcych i tłuszczów, tłuszczów nasyconych oraz cukrów rafinowanych, zastępując je sokami owocowymi i warzywnymi.

Nawet jeden dzień głodówki w tygodniu i picie dużej ilości wody i świeżych soków może poczynić cuda dla organizmu. Podczas tej oczyszczającej podróży mogą pojawić się pewne reakcje lecznicze. Jeśli u kogoś pojawiała się pokrzywka lub bóle głowy, mogą one również wystąpić w okresie detoksu. Organizm odpoczywa, skupiając się na oczyszczaniu.

Jakie soki najlepsze? [sociallocker]

Regularne spożywanie świeżych zielonych soków z upływem czasu przyczynia się do poprawy zdrowia jelita grubego. Poniżej znajduje się krótka lista produktów, które wspomagają funkcjonowanie jelita grubego, a co za tym idzie, mogą zmniejszyć lub zniwelować problem alergii.

Korzystaj tylko z „naturalnych prebiotyków”, które znajdują się w takich produktach jak: kolendra, koper włoski, czosnek, imbir, por, trawa cytrynowa, cebula, pietruszka, kurkuma. Przyczyniają się one do namnażania dobrych bakterii, które pomagają w trawieniu i poprawiają ogólny stan zdrowia. Wybieraj tylko świeże pokarmy i dodawaj je do swoich soków lub żywności.

Większość ludzi nie lubi zapachu i smaku tych pokarmów. Szkodliwe bakterie również za nimi nie przepadają. Jednak korzystne bakterie kochają te składniki, które pozwalają im się rozwijać i namnażać w przewodzie pokarmowym.

Przepis na sok nr 1

Składniki:

  • 2 zielone jabłka
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 ogórek
  • 1 pęd trawy cytrynowej

Sposób wykonania:

Umyj dokładnie wszystkie produkty. Obierz trawę cytrynową (jak pora), wykorzystaj białą, grubą część u nasady pędu.Wyciśnij sok  wyciskarce do soków.

Przepis na sok nr 2

Składniki:

  • 2 łodygi selera
  • 3 marchewki
  • 5 liści sałaty
  • 1 ogórek
  • Półcentymetrowy kawałek imbiru

Sposób wykonania:

Umyj składniki. Obierz imbir. Wyciśnij sok w wyciskarce do soków.

Przepis na sok nr 3

Składniki:

  • 1 korzeń lotosu
  • 2 zielone jabłka
  • 1/3 główki kapusty
  • ½ cytryny

Sposób wykonania:

Umyj produkty. Obierz cytrynę oraz korzeń lotosu. Wyciśnij sok w wyciskarce do soków

Przepis na sok nr 4

Składniki:

  • 2 małe buraki
  • 1 jabłko
  • 3 marchewki
  • Garść pietruszki

Sposób wykonania:

Umyj wszystkie produkty. Obierz buraki. Wyciśnij sok w wyciskarce do soków

Przepis na sok nr 5

Składniki:

  • ½ selera
  • 1 ogórek
  • 1 zielone jabłko
  • 1 cebula
  • 1 gruszka

Sposób wykonania:

Umyj wszystkie składniki. Obierz seler i cebulę. Wyciśnij sok w wyciskarce do soków

[/sociallocker]

sciagnij ebooka teraz