kapusta kiszona

K

apusta kiszona łączy w sobie wszystkie korzyści zdrowotne warzyw kapustnych z probiotycznymi właściwościami procesu fermentacji.

Kapusta zawiera olbrzymie ilości witaminy A i C oraz antyoksydacyjnych fitoskładników. Ma właściwości przeciwzapalne, a pewne badania wskazują, że jej regularne spożywanie może pomóc w zwalczaniu niektórych rodzajów raka. Jednak warzywo to staje się „super pożywieniem”, gdy poddamy go procesowi fermentacji, uzyskując kiszona kapustę.

Kapusta kiszona stanowi bogate źródło „korzystnych bakterii”, które pomagają w procesie trawienia. Zaledwie jedna porcja kapusty kiszonej zapewnia taki zastrzyk zdrowia, co regularnie przyjmowane, drogie napoje i suplementy probiotyczne.

Okazuje się również, że kiszenie kapusty potęguje jej właściwości antyrakowe, dzięki izotjocyjanianom wytwarzanym w czasie procesu fermentacji, które zmniejszają oddziaływanie czynników rakotwórczych na organizm i zwiększają ich detoksykację.

Spotęgowana dawka witaminy C w kiszonej kapuście pomaga w produkcji kolagenu i tkanki łącznej.