przeziebienie

N

ajlepszym naturalnym lekarstwem na przeziębienie lub grypę jest zduszenie ich w zarodku. Jeśli w odpowiednim czasie zareagujemy na pierwsze ich objawy powstrzymamy je przed ich samowolnym panoszeniem się w naszym organizmie.

Jak funkcjonuje przeziębienie i grypa ?

Przeziębienie to infekcja wirusowa błony śluzowej nosa, zatok, gardła i dużych dróg oddechowych. Innym słowem to zakażenie górnych dróg oddechowych, które są spowodowane przez wirusa. Sam wirus może być otrzymany, złapany, przekazany, gdy osoba wchodzi w kontakt z wydzielinami z nosa zarażonej osoby, która ten wirus już w sobie na nieszczęście ma. W innych przypadkach bakterie te również można otrzymać poprzez wdychanie powietrza, które zawiera kropelki wirusa, wydzielone poprzez kaszel i kichnięcie osoby zakażonej. Przeziębienie jest najbardziej zakaźne w pierwszych dwóch dniach od wykrycia u osoby zarażonej, kiedy organizm dopiero co się przygotowuje do obrony przed wirusem.

Grypa jest infekcją płuc i dróg oddechowych z wirusem grypy, która powoduje gorączkę, katar, ból gardła, kaszel, bóle głowy, bóle mięśni i ospałości. Grypa różni się od przeziębienia, tym że jest wywoływana przez różne wirusy. Grypa wywołuje objawy, które są bardziej poważne i wpływają na nasze komórki znacznie głębiej w drogach oddechowych. Sam sposób rozprzestrzeniania jest taki sam jak w przypadku zwykłego przeziębienia poprzez wdychanie kropelek powietrza w której kichała bądź kaszlała zakażoną osoba lub poprzez bezpośredni kontakt z jej wydzielinami.

sciagnij ebooka teraz

Objawy przeziębienia i grypy

Przeziębienie – Pierwsze objawy są widoczne w 1 do 3 dni po zakażeniu. Osoba zakażona zaczyna odczuwać dyskomfort w nosie i gardle. Następnie rozpoczyna się kichanie, pojawia się lekki katar i czuje się lekko chory. Początkowo, wydzielina z nosa może być wodnista i przejrzysta. W końcu staje się grubsza, nieprzezroczysta, żółto-zielona. Może towarzyszyć temu również nasilenie się kaszlu. Objawy te zwykle podczas leczenia ustępują po 4 do 10 dni, chociaż kaszel może trwać dłużej.

W przypadku grypy, objawy zaczynają od 1 do 2 dni po zakażeniu i mogą rozpocząć się nagle pojawiającymi się zimnymi drgawkami. Gorączka jest powszechna w ciągu pierwszych kilku dni z temperaturą wzrastająco do 47 – 48 c. Odczuwalne są bóle w organizmie w szczególności w plecach i nogach. Towarzyszą temu również ciężkie bóle głowy, oczu powodując ich wzmocnioną wrażliwość na jasne światło. Oprócz tego wzrasta ból gardła, mamy suchy uciążliwy kaszel, który sprawia nam ból w klatce piersiowej i katar. W niektórych przypadkach pojawiają się również wymioty i nudności.

 

 

Przyczyny przeziębienia i grypy

Istnieje wiele różnych wirusów wywołujących przeziębienie, ale głównie spotykane są to tzw. rinowirusy, w którym znajduje się około stu znanych medycynie podtypów. Natomiast w grypie, istnieją dwa rodzaje wirusa, typ A i B z różnych szczepów w obrębie każdego typu. Jeżeli dana osoba prowadzi zdrowy tryb życia i jej codzienny jadłospis zawieraj dużo świeżych owoców i warzyw, utrzymując pH organizmu na odpowiednim poziomie, wirusy pozostają uśpione w organizmie i nie rozwijają się. Jednak, gdy dieta człowieka składa się głównie z pokarmów, które powodują, że organizm jest zakwaszony (na przykład: przetworzona żywność, mięsa i produkty mleczne, pokarmy bogate w tłuszcze i ubogie w błonnik), stwarza to idealne środowisko dla wirusów, które bezproblemowo mogą się mnożyć i rozwijać.

Porady zdrowotne

Silny układ odpornościowy jest najlepszą obroną przed przeziębieniem i grypą. Dlatego buduj swój układ odpornościowy, przy użyciu dużej ilości nie tylko świeżych owoców ale i warzyw, które są bogate w witaminę C, która zwalcza przeziębienie i grypę. Jeśli jednak nie uda Ci się nie zarazić, najlepszym sposobem walki, jest zatrzymanie rozwoju przeziębienia i grypy w zarodku, gdy tylko poczujesz, że nadchodzą pierwsze objawy. Gdy wirus będzie miał bardzo dobre warunki do rozwoju, będziesz się dłużej męczyć w chorobie i zajmie to znacznie więcej czasu aby pozbyć się go kompletnie z twojego organizmu .

Gdy podczas choroby jest Ci zimno, trzeba dostarczać organizmowi pokarmów które „rozgrzewają” nas w środku. Podczas przeziębienia, starają się unikać soków owocowych w szczególności podawanych na zimno. Tak to prawda. Nie polecamy samych soków owocowych, gdy masz przeziębienie i grypę, z wyjątkiem garstki dopuszczalnych składników, które są wymienione poniżej. Pomimo tego ze pomarańcze są często zalecane ze względu na dużą ilość witaminy C, należy również ich unikać w większych ilościach, ponieważ mogą podrażniać gardło i powodować wydzielanie większej ilości śluzu. Innym produktem, które zdecydowanie należy unikać, gdy jesteś chory to mleko i produkty mleczne. Podczas przeziębienia lub grypy, pij dużo czystych płynów. Pij dużo ciepłej wody z odrobiną soli morskiej. Woda powinna być ciepła, jak to możliwe, ale nie gorąca. Ciepła woda pomaga złagodzić ból w gardle a sól morska (nie sól kuchenna) pomaga przeciwdziałać gromadzeniu się śluzu i tworzeniu zatorów w klatce piersiowej. Bardzo dobrze na przeziębienie działa również domowy rosół. Kurczak zawiera naturalny aminokwas o nazwie cysteina, który jest uwalniany podczas gotowania zupy. Cysteina stara się rozrzedzić wydzielinę w płucach, pomaga jej wykrztuszanie tak aby nie zatykać dróg oddechowych.

sciagnij ebooka teraz

Zalecane jedzenie, które zwalcza przeziębienie i grypę

Gdy masz przeziębienie lub grypę, to najlepiej nie pić soków z wyjątkiem ananasu, który jako jedyny z niewielu owoców, ma właściwości przeciwzapalne. Kapusta i marchew stymulują układ odpornościowy i produkcje anty-ciał, które są dobrym lekarstwem w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Dodanie selera czyni przepis bardziej smaczny i dostarcza witamin i minerałów wspierając system odpornościowy. Najlepiej pić w temperaturze pokojowej. Jednym z moich ulubionych napojów profilaktycznych, kiedy czuję ze nadchodzi przeziębienie jest sok z małych organicznych cytryn wraz z dodatkami. Sok mieszamy wraz z jej skórką. Skórka ma olejki eteryczne i bioflawonoidy, które działają synergistycznie z witaminą C wzmacniając odporność. Dorzuć do tego cały starty imbir. Następnie dodaj 2 łyżki miodu dla smaku. Najlepiej użyć naturalnego miodu a nieprzetworzonego. Na koniec zalać około 250 ml gorącej lub cieplej wody. Popijaj go przez cały dzień.

Kolejnym dobrym lekarstwem na przeziębienie jest spożywanie surowego czosnku. Czosnek ma bardzo silne właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Jest to również skuteczne w zapobieganiu nawracającej się infekcji. Drobno posiekać lub użyć blendera do rozdrabniania paru ząbków czosnku. Po zakończeniu postawić na chwile na wolnym powietrzu, w tym czasie można np. umyć swój blender lub deskę z nożem. Pocięty czosnek uwalnia zawarte w sobie enzym alliinase odpowiedzialne za zapach. Na koniec zbierz posiekany czosnek w łyżce i połknij w całości, popijając wodą.

Przepisy na naturalne antybiotyki które pomagają w leczeniu

Sok nr 1

Składniki:

3 – 4 rzodkiewki,

garść kiełków rzodkiewki,

¼ buraka,

1/4 czerwonej lub zielonej papryki,

1 pasternak i pół ogórka.

Sok nr 2

Składniki:

1/2 imbiru (odciąć suche końce i używać bardziej soczystego środka),

1 jabłko,

3 duże marchewki,

1 pomarańcza

Sok nr 3

Składniki:

Cytryna,

Imbir,

Czosnek,

miód

Odrobina pieprzu cayenne  (jeśli lubimy wersje pikantną)

Biorąc pod uwagę to, co ci dolega, można to serwować jako pojedynczy strzał w proporcji na kieliszek, lub mieszać jako napój w proporcjach 20% i 80% czystej wody. Jeśli chcesz go pic na gorąco, podgrzej imbir. Proponujemy również pozostawić surowy czosnek. Jeśli jednak trzeba będzie go gotować, skróć czas gotowania do jak najkrótszego.

[/sociallocker]

sciagnij ebooka teraz