Wrzody zoladka

W

 dzisiejszych czasach coraz więcej osób skarży się na ból w okolicy żołądka, co często jest jednym z objawów choroby wrzodowej żołądka. Można jednak skutecznie walczyć z tą dolegliwością, korzystając ze wspaniałych, zdrowotnych właściwości soków.

Czym jest choroba wrzodowa?

Choroba wrzodowa jest to stan zapalny błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy, pierwszej części jelita cienkiego. Wrzód powstaje na skutek ubytku błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy.

Tkanki wyścielające żołądek i pierwszą część jelita cienkiego wydzielają śluz, gdy są podrażnione lub gdy otrzymają impuls od, tzw. nerwu błędnego. Śluz ten ochrania narząd przed sokiem żołądkowym i enzymami trawiennymi. Chroni on także komórki, które uwalniają wodorowęglan, aby neutralizowały kwas żołądkowy zanim zawartość żołądka trafi do jelita cienkiego, a także zabezpieczają jelito cienkie przed działaniem kwasu w strawionym pokarmie, który nie został prawidłowo zneutralizowany, zanim opuścił żołądek. Gdy błona śluzowa nie spełnia swojej funkcji, kwas żołądkowy wyżera ubytki i dziury w tkance żołądka i dwunastnicy, tworzą się wrzody.

sciagnij ebooka teraz

Jakie są przyczyny tej choroby?

Wrzody powstają w wyniku:

  • Nadużywania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), takich jak aspiryna. Częste i nadmierne stosowanie NLPZ powoduje uszkodzenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Wykazano, że kobiety są bardziej narażone na uszkodzenia żołądka i dwunastnicy w wyniku zażywania NLPZ niż mężczyźni, a negatywne skutki nadużywania tych leków są widoczne zwłaszcza po 65 roku życia.
  • Zakażenia bakteriami Helicobacter pylori. Mają one kształt spirali, która pozwala im dostać się do błony śluzowej żołądka. Wydzielają związki alkaliczne, które chronią je przed rozpuszczeniem, co w efekcie obniża ilość kwasu w żołądku i zakłóca trawienie pokarmu. Ludzie, którzy cierpią na chorobę wrzodową rzeczywiście posiadają mniejszy poziom kwasu żołądkowego niż osoby zdrowe.[sociallocker]
  • Stres również przyczynia się do choroby wrzodowej. Wydzielanie kwasu żołądkowego jest stymulowane przez nerw błędny. To wyjątkowo długi nerw, który ma wiele rozgałęzień, idących przez serce, żołądek, wątrobę i genitalia. Gdy stres powoduje uwalnianie kortyzolu z gruczołów nadnerczowych, nerw błędny wpływa na nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Choć niewiele przypadków choroby wrzodowej wynika z nadmiernego stresu, jednak większość ludzi w średnim wieku nabawia się uszkodzenia nerwu błędnego. Cukrzyca może powodować neuropatię nerwu błędnego, co zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego i sprawia, że żołądek tworzy bardziej korzystne środowisko dla bakterii Helicobacter pyroli.

 

Jakie są objawy choroby wrzodowej?

Choroba wrzodowa często powoduje ból i pieczenie w żołądku. Ten ból rozpoczyna się wkrótce po zjedzeniu posiłku i trwa 2 lub 3 godziny, w trakcie trawienia pokarmu. Gdy mamy do czynienia z wrzodami w żołądku, zjedzenie dodatkowego pokarmu złagodzi ból, ponieważ żywność pochłania kwas żołądkowy. Wrzody dwunastnicy natomiast mogą powodować silny ból w nocy, który już nie zlikwidujemy kolejnym posiłkiem.

Choroba wrzodowa może (ale nie musi) również powodować wzdęcia, odbijanie, zgagę, rozdęcie brzucha bez przybierania na wadze i dyskomfort w klatce piersiowej, a także krew w stolcu i niedokrwistość, która z kolei powoduje zmęczenie i duszność. Starsi ludzie, którzy cierpią na wrzody wywołane przez stosowanie NLPZ mogą nie odczuwać żadnych dolegliwości.

Większość ludzi, u których stwierdzono chorobę wrzodową odczuwa tylko niektóre z tych objawów. I jest to jakieś 25% pacjentów.

 

Soki i choroba wrzodowa

Jeśli zastanawiasz się, czy możesz pić soki, gdy cierpisz na chorobę wrzodową, to odpowiedź brzmi – tak. Co więcej spożywanie świeżych soków z pewnych warzyw i owoców może uleczyć Twój żołądek i pozwala pozbyć się wrzodów.

Okazuje się, że bardzo skutecznym „naturalnym lekiem” na wrzody jest kapusta. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach wykazano, że regularne spożywanie kapusty i szpinaku wiązało się z 70 do 80% zmniejszeniem wrzodów. Niektóre związki znajdujące się w kapuście, które nadają jej charakterystyczny zapach, odżywiają przyjazne bakterie, które bronią nas przed rozwojem szkodliwych bakterii w układzie pokarmowym. Te izotiocyjaniany znajdują się zarówno w surowej kapuście, jak i gotowanej. Kapusta jest również doskonałym źródłem glutaminy, którą wykorzystują nerki do utrzymania prawidłowego pH krwi. Glutamina zachowuje również wapń w organizmie, który pomaga regulować nerwy, które stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto liście kapusty zawierają związek, który dezaktywuje enzym proteinazy, który wykorzystują bakterie Helicobacter pylori, aby dostać się do błony śluzowej żołądka.

Naukowcy sugerują również by spożywać produkty bogate w błonnik, aby zapobiec wrzodom żołądka i wspomagać proces gojenia. Warto sięgnąć po maliny, gruszki, truskawki, jabłka, brokuły, szpinak, cukinię.

Soki powinny również zawierać produkty bogate we flawonoidy, które, min. hamują wzrost bakteri H. pylori. Surowe owoce i warzywa bogate w flawonoidy to jabłka, jagody, winogrona, pomarańcze, grejpfruty, brokuły, seler, cebula i kapusta.

Przepisy na soki

Sok nr 1

Składniki:

1 mała główka kapusty

3 marchewki

1 jabłko

4 różyczki brokułu

Sposób wykonania:

Umyj wszystkie składniki. Zmiksuj wszystkie produkty w sokowirówce.

 

Sok nr 2

Składniki:

2 gruszki

1 seler

2 garści szpinaku

Sposób wykonania:

Umyj wszystkie produkty. Obierz seler. Zmiksuj wszystko w sokowirówce.

[/sociallocker]

sciagnij ebooka teraz