odchudzanie i opalenizna

I

stnieje wiele powodów, dla których możemy tyć. Najczęściej spożywamy większą ilość kalorii niż spalamy. Wiele z nich to kalorie zazwyczaj ubogie w składniki odżywcze. Oprócz tego, istnieje wiele innych czynników, które przyczyniają się do nadwagi lub otyłości, jak stres, jedzenie w pośpiechu, spożywanie gotowych potraw, które nie są pożywne i powodują ciągłe uczucie głodu, ponieważ ciało w rezultacie nie dostaje żadnych składników odżywczych. Tycie może być również przyczyną słabego trawienia, braku aktywności fizycznej, zaburzeń snu, braku równowagi hormonalnej, skutkiem ubocznym leków i wielu innych czynników.

Dlaczego picie świeżych soków może pomóc?

Picie świeżych soków może zastępować niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami, które zawierają mnóstwo cukrów, soli (wyjątkiem są nie przetworzone sole jak np. Sól Himalajska) , konserwantów a tym samym dużą ilość pustych kalorii, które znacząco podwyższają naszą wagę. Ponadto soki wykonane z odpowiednich produktów zapełniają nasz żołądek na dłużej oraz tłumią uczucie głodu.

Świeże owoce i warzywa nawadniają nasz organizm choć nawet o tym nie wiemy, a wiadomo, iż nasz mózg często myli uczucie głodu z pragnieniem.

Ważnym etapem odchudzania jest oczyszczanie organizmu z wszelkich toksyn. Dlaczego? Otóż nasze ciało korzysta z tkanki tłuszczowej jako magazynu dla wszelkich substancji toksycznych. Toksyny te nie posiadają wartości odżywczej lub zagrażają naszemu zdrowiu. Organizm musi je więc składować w bezpiecznym miejscu. Świeże soki wykonane z produktów działających detoksykująco nie tylko mogą oczyścić organizm z toksyn, a tym samym przyspieszyć spalanie tłuszczów, ale również wspomóc funkcjonowanie naszej wątroby.

Kolejną przeszkodą osiągnięcia idealnej wagi jest zakwaszenie organizmu. Aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową należy wprowadzać do diety jak najwięcej produktów alkalizujących, do których zaliczamy większość warzyw i owoców. Możemy więc je połączyć w pysznym soku.

Jakich zasad należy przestrzegać przy wykonywaniu soków odchudzających?

  1. Wybieraj surowe produkty z ekologicznych upraw.

Unikaj warzyw i owoców, które pochodzą z niepewnego źródła. Produkty te mogą zawierać pestycydy, toksyny oraz ulepszacze. Warto również sięgnąć po, tzw. super żywność, czyli produkty, które posiadają najwięcej składników odżywczych, jak np. marchew, kapusta, ogórki, jagody itd.

  1. Rób soki z odpowiednich produktów

Upewnij się, że spożywasz więcej warzyw niż owoców i nie robisz mega słodkich soków, które nadmiernie podwyższają poziom cukru we krwi. Jeśli jednak lubisz owoce, dodaj do nich, takie produkty jak awokado, nasiona lnu, banany lub orzechy, aby zrównoważyć swoją dietę.

Soki rozwiążą również problem związany z niechęcią do niektórych warzyw, dzięki możliwości dodawania innych składników, które zmienią smak nielubianego produktu. Upewnij się, że Twoja dieta zawiera: warzywa kapustne, zielone warzywa liściaste, owoce cytrusowe, pokarmy bogate w siarkę i błonnik.

  1. Nie dosładzaj soków

Wyeliminowanie cukru i wszystkich jego odpowiedników (w tym wszystkich sztucznych słodzików) wspomoże proces odchudzania. Jeśli uzyskany sok nie jest dla nas wystarczająco słodki, wystarczy dodać do niego marchew lub jabłko.

 

Przepisy na soki odchudzające

Sok odchudzający nr 1

Soki na odchudzanie 1

Bazą tego zielonego soku jest szpinak, który uważa się za jeden z najbardziej pożywnych produktów. Imbir natomiast dodaje odrobinę pikanterii do tego napoju oraz ma za zadanie maskować mocny smak szpinaku. Uzyskany sok posiada mnóstwo potasu, wapnia, witaminy K i A.

Składniki:

1 średnie zielone jabłko

2 – 3 garście szpinaku (lub więcej w razie upodobania)

1/2 cytryny

Imbir (3 centymetrowy kawałek)

Sposób wykonania:

Umyj produkty.

Obierz imbir, nie obieraj jabłka ani cytryny.

Zmiksuj wszystkie produkty w sokowirówce. Szpinak wkładaj razem z łodyżkami.

 

Sok odchudzający nr 2

Soki na odchudzanie 2

Jeśli uważasz, że wszystkie owoce mają wysoką zawartość fruktozy, jesteś w błędzie. Do tychże produktów należy, min. grejpfrut, który często stosuje się we wszelkich programach odchudzających, gdyż owoce te pobudzają wydzielanie cholecystokininy, hormonu, który reguluje soki trawienne i tłumi głód. Sok ten bazuje na tym wspaniałym owocu.

Składniki:

2 grejpfruty (różowe)

1 limonka

1 centymetrowy kawałek imbiru (opcjonalnie)

1 średni ogórek (opcjonalnie – do rozcieńczania)

1 jabłko (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Wymyj wszystkie produkty.

Obierz grejpfrut, limonkę i imbir. Nie obieraj ogórka.

Wyciśnij wszystkie składniki w wyciskarce. Jeśli sok jest dla Ciebie zbyt gorzki, dodaj dodatkowy ogórek, który złagodzi smak i sprawi, że sok będzie bardziej nawadniający i orzeźwiający.

Możesz też dodać owoce, np. jabłko aby osłodzić trochę uzyskany sok.

 sklep sokomedica.pl

Sok odchudzający numer 3

Soki na odchudzanie 3

Sok ten bazuje na awokado. Mimo, że awokado zawiera dużo tłuszczu nie jest to nasycony tłuszcz, który szkodzi organizmowi. Owoc ten zawiera kwas oleinowy, jednonienasycony kwas tłuszczowy, który tłumi apetyt.

Ananas, który ma stosunkowo wysoką zawartość fruktozy (4,8 grama na 100 gram) służy głównie  jako środek słodzący. Możesz zmniejszyć dawkę tego owocu, jeśli uważasz, że sok jest za słodki.

Awokado i gruszki charakteryzuje niska zawartość fruktozy, więc nie musisz się martwić, że przytyjesz.

Napój ten będzie najlepiej przyjmować rano, przed śniadaniem, ponieważ jest sycący i pożywny, dzięki czemu nie będziesz podjadać aż do obiadu.

Składniki:

1 awokado

½ ananasa średniej wielkości

1 gruszka

1 duży ogórek

2 łodygi selera

Sposób wykonania:

Umyj wszystkie produkty.

Obierz ananasa następnie posiekać na ćwiartki. Możesz pozostawić środek/rdzeń tego owocu.

Obierz gruszkę, selera.

Wyciśnij wszystkie składniki w wyciskarce, gruszkę, seler i ogórek.

Przetnij awokado na pół, wyciągnij pestkę a miąższ zblenderuj lub dokładnie rozgnieć widelcem.

Powstały mus z awokado dodaj do uzyskanego soku.

Wypij od razu.

 

Sok odchudzający numer 4

Czerwona kapusta jest bogatym źródłem witaminy A, C, K i kwasu foliowego oraz zawiera znikome ilości cukru. Te zalety sprawiają, że warzywo to jest  idealne dla naszego zdrowia oraz sprzyja utracie wagi, ze względu na niską zawartość cukru.

W przeciwieństwie do warzyw o zielonych liściastych, które mają intensywny smak, który może wywołać mdłości i wymioty, czerwona kapusta ma bardziej gorzki i pieprzny smak.

Do soku tego dodano również siemię lniane, które posiada mnóstwo białka i błonnika. Jest także źródłem kwasów omega-3 oraz lignanów. Udowodniono, że codzienne spożywanie siemienia lnianego pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, tj. LDL.

Składniki:

1 średnia kapusta czerwona

1 średni ogórek

Pół cytryny (ze skórką)

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

1 średnie zielone jabłko

Sposób wykonania:

Umyj wszystkie produkty.

Zmiksuj w wyciskarce: czerwonej kapustę, ogórek, jabłko i cytrynę.

Do uzyskanego soku dodaj siemię lniane.

Sok odchudzający numer 5

Sok na odchudzanie 5

Kolejna propozycja to sok z burakami i brokułami. Brokuły oraz buraki to niezwykle warzywa, które posiadają mnóstwo składników odżywczych. Oprócz tego, działają detoksykująco, pomagają w usuwaniu wolnych rodników i toksyn, takich jak kwas moczowy z organizmu, tym samym oczyszczając krew oraz zapobiegając wystąpieniu chorób oraz otyłości i nadwagi.

Marchew i jabłko w tym zestawieniu działają jak naturalne słodziki.

Składniki:

1 brokuł

3 duże buraki

2 marchewki

1 jabłko

Sposób wykonania:

Umyj wszystkie produkty.

Obierz buraki.

Zmiksuj w wyciskarce wszystkie produkty. Brokuł możesz podzielić na części i zmiksować wraz z łodygą.

sklep sokomedica.pl